Priopćenje za javnost od 21. listopada 2022.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku odlučivalo je o prijedlogu za suđenje u odsutnosti opt. Zoranu Mamiću u kaznenom predmetu suda br. K-Us-203/2015.  Na sjednici je izvanraspravno vijeće sukladno odredbi čl. 402. st. 3. i 4. ZKP/08 odlučilo da su stvoreni uvjeti za suđenje u odsutnosti, te je rješenjem to i odredilo da se opt. Zoranu Mamiću sudi u tom kaznenom predmetu u odsutnosti, pa je prihvaćen prijedlog DO USKOK-a od 6. listopada 2022.

Vijeće je zaključilo da nedostavljanje odluke o odbijanju molbi za izručenje opt. Zorana Mamića iz BiH  od strane ministra pravde BiH nije bitna pretpostavka za donošenje odluke za suđenje u odsutnosti. Utvrđeno je da je pravomoćna odluka suda BiH o odbijanju molbe Republike Hrvatske za izručenje Zorana Mamića Republici Hrvatskoj za vođenje kaznenog postupka, ispunjenje zakonske pretpostavke za donošenje odluke vijeća o suđenju u odsutnosti. Iz navedenih razloga je osnovan prijedlog državnog odvjetnika za suđenje u odsutnosti.

Protiv navedene odluke nezadovoljna stranka ima pravo žalbe u roku od tri dana a o kojoj žalbi odlučuje Visoki kazneni sud RH.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac