Priopćenje za javnost od 23. veljače 2023.

Dana 22. veljače 2023., dežurnom sucu istrage priveden je državljanin Republike Albanije (rođen 2003.) uz prijedlog zamjenika ravnateljice DO USKOK-a, prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog bojazni od bijega i ponavljanja kaznenog djela, jer je uhićen da je prevozio u osobnom prerađenom vozilu albanskih registracijskih oznaka 21 paket sa ukupno 10,924 kg materije nalik na drogu heroin, koju je pokušao prevesti preko teritorija Republike Hrvatske u druge države EU.

Povodom navedenog prijedloga održano je usmeno nejavno ročište, u nazočnosti tumača za albanski jezik i branitelja postavljenog po službenoj dužnosti te je nakon provedenog ročišta utvrđeno postojanje osnovane sumnje da bi isti počinio obilježja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329. st. 1. toč. 4. u vezi s čl. 190. st. 1. i 2. KZ/11 (neovlaštena proizvodnja i promet drogama). Utvrđeni su i posebni uvjeti za određivanje mjere istražnog zatvora jer se radi o stranom državljaninu koje nema prebivalište i boravište na području Republike Hrvatske i nikakve poveznice, te da je djelo počinio u sastavu organizirane kriminalne skupine vezano za činjenje kaznenog djela prijevoza opojne droge u države EU.

Rješenjem mu je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, a o činjenici uhićenja izvješteno je konzularno predstavništvo države okrivljenika, kao i o činjenici da je protiv navedenog DO USKOK pokrenuo istragu.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku
Miroslav Rožac