Priopćenje za javnost od 2. travnja 2021.

U tijeku dežurstva 1. travnja 2021. dežurnom sucu istrage privedena su dva osumnjičenika državljana RH, s područja grada Osijeka i Valpova, u svezi prijedloga ŽDO u  Osijeku da se prema istima odredi mjera istražnog zatvora, za vrijeme kaznenog postupka, po osnovu čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08, zbog osnove sumnje da su oštetili tvrtku gdje su odgovorne osobe i počinili obilježja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. KZ/11.

Nakon provedenog ročišta, sudac istrage je utvrdio postojanje općeg i posebnog uvjeta za predloženu mjeru istražnog zatvora, odnosno osnovanu sumnju da bi  uhićenici  kao direktor i prokurista u tvrtki unazad 4 godine svojim radom oštetili tvrtku i zadržali za sebe imovinsku korist od 17.934.428,42 kuna, te da su time počinili obilježja predmetne inkriminacije.

Stoga je I-osumnjičeniku, kao direktoru, određen istražni zatvor po osnovu čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08, dok je za drugu osobu koja je prokurista u ošt. tvrtki, koja nije osuđivana i kažnjavana i  starije je dobi i teško bolesnoj su umjesto istražnog zatvora određene mjere opreza  i to zabrane obavljanja poslovne aktivnosti prokuriste u ošt. tvrtki i obveza javljanja policijskom službeniku nadležne policijske postaje.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku

Miroslav Rožac