Visoki kazneni sud potvrdio odluku o uvjetnom otpustu zatvoreniku osuđenom na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 20 godina

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske donio je rješenje kojim je odbio žalbu državnog odvjetnika i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Sisku. Time je postalo pravomoćno rješenje o uvjetnom otpustu s izdržavanja jedinstvene kazne zatvora od 20 godina zbog tri kaznena djela teškog ubojstva i jednog kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju. Zatvoreniku su izrečene i posebne obveze javljanja nadležnoj policijskoj postaji i probacijskom uredu koje traju do isteka kazne zatvora (preostalih deset mjeseci).

Zatvorenik je ocijenjen kao naročito uspješan u pojedinačnom programu izvršavanja kazne zatvora, uredno koristi izvankaznioničke pogodnosti, dok je vjerojatnost kriminalnog povrata procijenjena manje vjerojatnom. Počinjena kaznena djela priznaje i verbalizira kritičnost te ima osiguran poslijepenalni prihvat kod sestre. Izdržao je više od tri četvrtine kazne zatvora na koju je osuđen, pa je ocjena i Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske kako je vrijeme koje je proveo na izdržavanju kazne očito utjecalo na njega pa se svrha kažnjavanja, može postići i nadziranom slobodom u okvirima uvjetnog otpusta.

Stoga Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra kako navodi u žalbi državnog odvjetnika da zatvorenik nema kritički odnos prema počinjenim djelima i žrtvama jer se prema dostupnim podacima nije ispričao članovima obitelji ubijenih, uz sve druge nabrojane pozitivne okolnosti kod ovog zatvorenika kao i povoljan omjer izdržanog i neizdržanog dijela kazne ne dovode u pitanje pozitivnu odluku o uvjetnom otpustu.

Naime, odnos prema članovima obitelji ubijenih žrtava nije jedina ili odlučujuća okolnost kojom se sud rukovodi prilikom donošenja oduke o uvjetnom otpustu nego odluku o tome postoji li osnovano očekivanje da zatvorenik neće počiniti novo kazneno djelo sukladno članku 59. stavku 1. KZ/11. donosi na temelju cjelokupnog stanja spisa.

Detaljnije na poveznici: