Visoki kazneni sud postrožio kaznu optuženiku za izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske je donio presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i preinačio u odluci o kazni presudu Županijskog suda u Sisku. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik nalazio sedam mjeseci.

Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom svih kategorija u trajanju 5 (pet) godina dulje od izrečene kazne zatvora. 

Optuženik je osuđen jer je 2019. prouzrokovao prometnu nesreću kojom je prouzročio smrt tri osobe i teške tjelesne ozljede jedne osobe. Upravljao je skupom vozila sačinjenim od tegljača i poluprikolice. Vozio je autocestom, umoran i pod utjecajem djelatnih sastojaka lijeka Normabel. Kretao se izlaznom trakom koja vodi na benzinsku postaju i odmorište brzinom koja dvostruko premašuje dopuštenu brzinu kretanja. Na prostoru benzinske postaje i odmorišta pri brzini od 78 km/h tegljačem je udario u dvije pješakinje. Od siline udarca pješakinje su odbačene na asfaltiranu površinu i zadobile su teške tjelesne ozljede. Nastavio se kretati i udario u druge dvije pješakinje koje su nakon udara podvučene ispod prednjeg dijela tegljača, a potom u daljnjoj vožnji i pregažene. U nastavku vožnje je udario u parkirani osobni automobil. Potom je sletio izvan kolnika na zelenu površinu gdje se zaustavio. Dvije pregažene pješakinje su na mjestu događaja preminule. Jedna je teško ozlijeđena pješakinja usprkos liječenju od posljedica zadobivenih ozljeda preminula nakon mjesec dana.

Prvostupanjskom je presudom osuđen na kaznu zatvora 6 (šest) godina.

Visoki kazneni sud je preinačio u odluci o kazni prvostupanjsku presudu i optuženiku povećao kaznu. Optuženik je osuđen na kaznu zatvora 8 (osam) godina.

Visoki kazneni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora. Precijenjen je značaj olakotnih okolnosti, a istodobno se nije u dovoljnoj mjeri cijenio značaj izuzetno teških otegotnih okolnosti. Pravilno su optuženiku cijenjene kao olakotne okolnosti iskreno priznanje i kajanje, isprika i sućut obiteljima žrtava, prijašnja neosuđivanost te okolnosti da je otac troje djece, od kojih je dvoje maloljetno i o kojima je dužan skrbiti. Kao otegotne okolnosti cijenjeno je da je riječ o profesionalnom vozaču od kojeg se tražila povećana pažnja prilikom sudjelovanja u prometu. Ovo osobito iz razloga što je upravljao skupom vozila velikih gabarita, a  kretao se brzinom koja dvostruko premašuje brzinu kojom se dopušteno kretati na odmorištima i benzinskim postajama uz autocestu. Takvom vožnjom i vozilom je ugrozio također i druge ljude koji su se nalazili na prostoru benzinske postaje i odmorišta.

Međutim, prvostupanjski je sud propustio cijeniti činjenicu da je optuženik dvadeset dana prije počinio prekršaj jer je tegljačem prešao na zaustavni trak i udario u zaustavljeno teretno vozio. Prekršaj je počinio nakon što je u dva navrata zatražio liječničku pomoć radi zdravstvenih problema zbog čega mu je bio propisan lijek Normabel. To upućuje da je znao da ima zdravstvenih problema i da je uslijed toga bio nesposoban za sigurnu vožnju. No, tu je činjenicu ignorirao i nastavio istovremeno uzimati lijekove i upravljati vozilom kategorije ''C+E''. Nije mario za eventualne posljedice koje vožnjom u takvom stanju može prouzročiti drugim sudionicima u prometu pa je u takvom stanju počinio kazneno djelo. Prekršio je više odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Time je pokazao izrazitu upornost u nepoštivanju prometnih propisa i viši stupanj kriminalne volje. Žrtve koje su preminule u ovoj prometnoj nesreći su izuzeto mlade osobe (dvije u dobi 14 godina, jedna 28 godina), a pored tog jedna osoba je teško tjelesno ozlijeđena. Te okolnosti zaslužuju strože kažnjavanje bez obzira na utvrđene olakotne okolnosti.

Postrožena je kazna primjerena ličnosti optuženika i pogibeljnosti počinjenog kaznenog djela. Takva je kazna pogodna za ostvarenje svrhe kažnjavanja i izražavanje jasne i nedvosmislene društvene osude zbog počinjenog kaznenog djela. Kaznom će se ponajprije djelotvorno utjecati na optuženika da ubuduće više ne čini kaznena djela. Istovremeno će se utjecati i na sve ostale građane da razviju i učvrste svijest o tome da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno. Osim toga, kazna treba odvratiti sve da ne čine kaznena djela (tzv. generalna prevencija).

Detaljnije na poveznici: