Visoki kazneni sud postrožio kaznu optuženiku za pokušaj teškog ubojstva

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske je donio presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i preinačio u odluci o kazni presudu Županijskog suda u Šibeniku. Time je optuženik osuđen zbog kaznenog djela pokušaja teškog ubojstva. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi od 2020. 

Optuženik je osuđen zbog pokušaja ubojstva bivše supruge 2020. Došao je u stan u kojem živi bivša supruga, koju je u braku učestalo tukao, ponižavao i prijetio joj smrću. Prišao joj je s leđa dok je sjedila i s nožem ubadao u vrat, prsni koš i trbuh. Nastavio je ubadati sve dok se nije odvojila oštrica noža pri ubodu u vrat i ostala u rani. Žrtva je zadobila 14 ubodnih rana koje su osobite teške i po život opasne ozljede. Hitnom medicinskom intervencijom žrtvi je spašen život. 

Prvostupanjskom je presudom osuđen na kaznu zatvora 7 (sedam) godina. 

Visoki kazneni sud je preinačio u odluci o kazni prvostupanjsku presudu i optuženiku povećao kaznu. Osudio je optuženika na kaznu zatvora 12 (dvanaest) godina. 

Visoki kazneni sud smatra da je preblaga kazna zatvora koju izrekao prvostupanjski sud. Pravilno su optuženiku utvrđene olakotne okolnosti dosadašnja neosuđivanost, smanjena ubrojivost te da je otac troje djece od kojih je jedno maloljetno. Pravilno je kao otegotna okolnost utvrđeno da nije iskazao, niti na bilo koji način pokazao svoje žaljenje i kajanje prema žrtvi. No, prvostupanjski sud je precijenio značaj utvrđenih olakotnih okolnosti. Veći značaj je trebalo dati činjenici da je optuženik pokazao izrazitu upornost, bešćutnost i okrutnost u izvršenju djela. Žrtvi je zadao 12 uboda nožem i time nanio 14 po život opasnih ozljeda. Kazneno djelo je ostalo u pokušaju samo zahvaljujući reakciji maloljetnog sina koji je spriječio optuženika u dovršenju i poduzetoj liječničkoj intervenciji. Prvostupanjski sud je propustio kao otegotno cijeniti da je zlostavljanje žrtve trajalo dugi niz godina. Očevidac događaja je maloljetni sin na kojeg će ovaj događaj sigurno ostaviti psihičke posljedice. Posljedice nanesenih ozljeda umanjile su kvalitetu života žrtve (odstranjen želudac).

Postrožena je kazna primjerena ličnosti optuženika i počinjenom djelu. Takva kazna je pogodna za ostvarenje svrhe kažnjavanja i izražavanja prijekora društva prema počiniteljima ovako teških kaznenih djela. Izdržavanje izrečene kazne dostatno će utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog ponašanja, pa će se ujedno takvom kaznom utjecati i na optuženika, a i na sve druge, da ne čine kaznena djela. Istovremeno će se utjecati i na sve ostale članove društvene zajednice kako bi shvatili pogibeljnost činjenja kaznenih djela i potrebu kažnjavanja njihovih počinitelja.

Detaljnije na poveznici: