Visoki kazneni sud Republike Hrvatske postrožio kaznu optuženom za teško ubojstvo izvanbračne supruge i povredu djetetovih prava

Visoki je kazneni sud Republike Hrvatske donio presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu u odluci o kazni. Optuženik je proglašen krivim za jedno kazneno djelo teškog ubojstva i jedno kazneno djelo povrede prava djeteta. Prvostupanjsku jedinstvenu kaznu zatvora 13 (trinaest) godina Visoki kazneni sud preinačio je tako da je povećao pojedinačnu kaznu zatvora za kazneno djelo teškog ubojstva na 20 (dvadeset) godina, a za kazneno djelo povrede prava djeteta prihvatio pojedinačnu kaznu zatvora koju je utvrdio prvostupanjski sud (1 (jedna) godina i 6 (šest) mjeseci). Potom je optuženika osudio na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 21 (dvadeset i jedna) godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi.

Optuženik je osuđen zbog ubojstva izvanbračne supruge koju je već prije godinama fizički zlostavljao. Osuđen je i zbog grube povrede djetetovih prava. U prisutnosti zajedničkog 13-godišnjeg djeteta vikao je na suprugu i više puta je šakom udario u ruke i tijelo. Porazbijao je posuđe. Potom je supruzi nožem zadao ubod u predio kuka. Kod djeteta su ovi događaji izazvali jaku uznemirenost i strah. Uslijed iskrvarenja supruga je sutradan preminula.

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud precijenio olakotne, a podcijenio otegotne okolnosti. Kao olakotne okolnosti cijenjeno je priznanje djela, iskazano žaljenje i što je u vrijeme počinjena djela bio smanjeno ubrojiv. Značajna je otegotna okolnost optuženikova prijašnja osuđivanost (zbog kaznenih djela teške krađe i protuzakonitog lova i ribolova). Osmero zajedničke djece (od kojih sedmero maloljetnih) je ostalo bez majke. Te okolnosti nisu dovoljno došle do izražaja prilikom odmjeravanje kazne. Kazna zato mora izraziti odgovarajući prijekor društva prema ovakvim ponašanjima.

Preinačenom postroženom jedinstvenom kaznom dugotrajnog zatvora može se ostvariti svrha kažnjavanja uključujući i jasna društvena osuda zbog počinjenih kaznenih djela. Ovakvom jedinstvenom kaznom će se utjecati na optuženika da ubuduće ne čini kaznena djela. Utjecati će se i na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja.

Protiv drugostupanjske presude Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske dopuštena je žalba o kojoj u trećem stupnju odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske.

 

glasnogovornik
Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske
sudac mr. sc. Marijan Bitanga

Detaljnije na poveznici: