Priopćenje za javnost

Povodom napisa u medijima, kao i povodom izjava pojedinih osoba iz javnog života, a iz kojih bi proizlazilo da Županijski sud u Zagrebu opstruira rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa (dalje: Povjerenstvo), na način da odbija dostaviti podatke kojima raspolaže, radi pravilnog i istinitog informiranja javnosti navodimo:

Povjerenstvo je zatražilo dostavu poruka pisane (tekstualne) mobilne telefonske komunikacije između Marka Milića i Krunoslava Jakupčića, u razdoblju 2018.-2019., za koje ih je USKOK obavijestio da su dostavljene sudu uz optužnicu protiv I. okrivljene Josipe Rimac i dr.

Pregledom sudskog spisa utvrđeno je da tražene poruke nisu navedene kao dokaz u ovom kaznenom postupku te se, po navodima USKOK-a, nalaze na jednom od mnogobrojnih optičkih medija koji su, neovisno o navedenom, dostavljeni sudu uz optužnicu.

Napominjemo da sud ne preslušava, ne presnimava niti izrađuje transkripte ovako dostavljenih optičkih medija koji sadrže višesatne razgovore i mnogobrojne poruke mobilne telefonske komunikacije sa čijim sadržajem je upoznat prvenstveno USKOK koji je, kao nadležno tijelo, proveo istragu i pribavio sve te dokaze i nakon toga predložio koji od svih snimljenih razgovora i poruka ima biti izveden kao dokaz u postupku. Stoga, tražene pisane (tekstualne) poruke, za sada, nisu izdvojene i posebno označene jer ne predstavljaju dokaz u ovom kaznenom postupku.

O svemu navedenom naš sud je, upravo u cilju utvrđenja načina udovoljenja zahtjevu, obavijestilo Povjerenstvo dopisom od 19. rujna 2023., uz napomenu da za sve daljnje upite stojimo na raspolaganju, nakon čega do danas nije stigla nikakva povratna informacija ili upit Povjerenstva.

Stoga ističemo da Županijski sud u Zagrebu nikada nije opstruirao rad niti jednog državnog tijela pa tako niti Povjerenstva s kojim će i nadalje surađivati skladu s važećim propisima.