Vezano uz natpise u medijima kako Županijski sud u Zagrebu nije potvrdio optužnicu u predmetu I okrivljenog Tomislava Sablje i dr. radi potpunog informiranja javnosti, objavljujemo slijedeće:

Županijski sud u Zagrebu zaprimio je optužnicu USKOK-a broj K-Us-232/19

2. srpnja 2020. godine protiv I okrivljenog Tomislava Sablje i drugih devetnaest okrivljenika zbog kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, iz članka 190. stavak 1. i 2. KZ/11 u vezi članka 329. stavak 1. i 4. KZ/11.  

3. srpnja 2020. godine optužno vijeće je produljilo istražni zatvor protiv okrivljenih Tomislava Sablje, Tomislava Sučića, Đorđa Vuletića, Zdravka Bilića i Karla Picka dok je ukinut istražni zatvor protiv okrivljenog Tonija Bilića, nakon što je sud prihvatio njegovo jamstvo.

Odmah nakon toga optužnica je dostavljena svim okrivljenicima i braniteljima na odgovor.

Nakon što su zaprimljeni svi odgovori na optužnicu sjednica optužnog vijeća održana je 15. listopada 2020. godine u velikoj dvorani Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

U tom trenutku to je bila jedina raspoloživa i odgovarajuća sudnica u Zagrebu u kojoj je mogla biti održana sjednica optužnog vijeća u predmetu u kojem je dvadeset okrivljenika, dvadeset branitelja i dva zamjenika ravnateljice USKOK-a, a da to bude u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama.

  Na toj sjednici je odlučeno da će u daljnjem tijeku postupka biti ispitani svjedoci pretrage stana, odnosno da će biti provedeno prethodno suđenje o zakonitosti dokaza, ali nije određen novi termin obzirom da se u sljedećih šest mjeseci nije mogao osigurati slobodan termin u sudnici u kojoj je održana sjednica optužnog vijeća.

Na toj sjednici optužnog vijeća branitelji su dopunjavali svoje već ranije podnesene prijedloge za izdvajanje nezakonitih dokaza koji su izuzetno opširni jer su branitelji predlagali izdvajanje kao nezakonitih svih naloga sudaca istrage o posebnim dokaznim radnjama te posljedično tome sve dokaze koji su proizišli iz tih, kako su branitelji tvrdili, nezakonitih naloga sudaca istrage.

Nakon te sjednice optužnog vijeća ovaj sud je zatražio od Ministarstva pravosuđa i uprave da osigura adekvatnu sudnicu za suđenja sa većim brojem sudionika u postupku.

U prosincu 2020. sudu je osiguran prostor  koji zadovoljava propisane uvjete za ovakva suđenja u objektu „Kockica“.

Nakon što je sudac koji je obavio do sada opisane radnje u ovom predmetu izabran za suca Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske, spis je dodijeljen u rad automatskom dodjelom sutkinji koja je u svojoj referadi preopterećena i koja zbog objektivnih razloga nije mogla odmah početi postupati u tom predmetu.

18. siječnja 2021. godine kada je spis dostavljen u referadu suca Zdravka Majerovića sjednica optužnog vijeća je određena za dane 11. i 18. ožujka 2021. godine jer ranije nije bilo slobodnih termina u kongresnoj dvorani objekta ˝Kockica˝.

Prilikom određivanja termina sjednice optužnog vijeća valjalo je uzeti u obzir slobodne termine sutkinja koje su članice optužnog vijeća, a koje također imaju svoje rasprave i druge sudačke obaveze.

Tijekom ova dva dana kada je održavana sjednica optužnog vijeća branitelji optuženika su iznosili svoje prijedloge za izdvajanje nezakonitih dokaza, na koje su zamjenici ravnateljice USKOK-a iznijeli svoja očitovanja, a nakon toga je vijeće ispitalo petero svjedoka na okolnost provođenja pretrage jednog stana, što je manji i jednostavniji dio prijedloga za izdvajanje nezakonitih dokaza.

 Prijedloge za izdvajanje nezakonitih dokaza vijeće je rješenjem odbilo, a sama izreka rješenja je napisana na osam stranica.

Obzirom da se neki okrivljenici nalaze u istražnom zatvoru, vijeće je donijelo odluku o produljenju istražnog zatvora, nakon čega je spis po žalbama dostavljen Visokom kaznenom sudu Republike Hrvatske na odluku.

Za to vrijeme, kako nije bilo spisa u referadi, predsjednik optužnog vijeća, sudac Majerović, nije bio u mogućnosti pisati obrazloženje odluke o izdvajanju nezakonitih dokaza.  Nakon što je spis vraćen na Županijski sud u Zagrebu odluka je izrađena u obimu od 77 stranica i otpremljena strankama 19. srpnja 2021. godine.

U skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku sud će odlučivati o osnovanosti optužnice nakon što rješenje o izdvajanju nezakonitih dokaza postane pravomoćno.

Prema tome, činjenica je da sud nije godinu dana potvrdio optužnicu u ovom predmetu, ali potrebno je naglasiti da je optužno vijeće u ograničenim prostornim  uvjetima rada uzrokovanim pandemijom, poduzelo niz procesnih radnji i donijelo nekoliko odluka na koje stranke imaju pravo žalbe, koje pravo su i koristili, a radi se o izuzetno složenom i zahtjevnom predmetu sa velikim brojem okrivljenika i većim brojem kaznenih djela.

Sudac ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave

Vjeran Blažeković