Potvrđena osuđujuća presuda navijaču s transparentom na stadionu koji predstavlja govor mržnje

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske je potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog prekršajnog suda u Splitu u dijelu u kojem je okrivljenik proglašen krivim jer je kao navijač nogometnog kluba Hajduk nosio transparent s natpisom „MAXOVI MESARI“ na tribini stadiona „Poljud“ u Splitu za vrijeme odigravanja nogometne utakmice između HNK „Hajduk“ i NK „Gorica“, a koji tekst i po ocjeni ovog drugostupanjskog suda simbolizira ratne zločince ustaškog i fašističkog režima iz II. svjetskog rata te potiče na mržnju i nasilje na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti, za što mu je izrečena kazna zatvora od 15 dana, uvjetno na devet mjeseci.

Navedeni natpis svakako ulazi u krug općepoznatih riječi čije korištenje zbog svoje poruke mržnje i straha u javnom prostoru nedvojbeno izaziva uznemirenost javnosti zbog povezanosti tih riječi s ustaškim režimom Nezavisne države Hrvatske (NDH) koji pokret je iznikao iz fašizma, zbog čega isticanje tih riječi u javnosti  predstavlja isticanje tekstova kojima se remeti javni red i mir u smislu čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, slijedom čega nije prihvaćena obrana okrivljenika da zbog nedovoljnog poznavanja povijesnih činjenica, nije znao da bi njima mogao uznemiriti javnost. Okolnošću što je na navedenom transparentu navedeno „MAX“ kao nadimak Vjekolsava Luburića, koji se pravilno piše „Maks“, ne dovodi se u sumnju na koga se taj natpis odnosi niti ga to čini nejasnim, a niti nepismenost ili nepoznavanje pravilnog pisanja nečijeg nadimka umanjuje činjenicu da je takvim natpisom na mjestu gdje je držan, uznemirena javnost, odnosno, društvo koje treba počivati na vrijednostima suprotnim od mržnje, prijetnje, straha i netrpeljivosti prema drugim narodima.

U dijelu izrečene zaštitne mjere zabrane posjećivanja stadiona „Poljud“, ista je preinačena na način da je okrivljeniku zabranjeno posjećivanje tog stadiona na udaljenost ispod 200 metara samo za vrijeme održavanja športskih natjecanja u trajanju od godine dana.

https://sudskapraksa.csp.vsrh.hr/decisionPdf?id=090216ba80db2f21