Visoki kazneni sud donio odluku kojom je odbio žalbu okrivljenika i potvrdio rješenje o produljenju istražnog zatvora protiv okrivljenika za kaznena djela povrede djetetovih prava

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske je donio rješenje kojim je odbio žalbu okrivljenika i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Slavonskom Brodu. Time je postalo pravomoćno rješenje kojim je produljen istražni zatvor okrivljeniku kojem je stavljeno na teret počinjenje dva kaznena djela povrede djetetovih prava.

Visoki kazneni sud smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za produljenje istražnog zatvora. Razlozi zbog kojih je istražni zatvor određen i produljivan i nadalje postoje. Pravilno je prvostupanjski sud zaključio da postoji osnovana sumnja da je okrivljenik počinio kaznena djela za koja se tereti. 

Okrivljenik se tereti zajedno sa svojom suprugom da su grubo zanemarili dužnost podizanja svojih dvoje djece i zlostavljali ih od studenog 2020. do kraja ožujka 2021.  Prema optužnici, dječaku od 4,5 godine i djevojčici od 2,5 godine su nanosili fizičku bol i psihičku nelagodu. Sina su često tjelesno kažnjavali šamaranjem, a okrivljenik je dijete i omalovažavao. Kćer se tek vratila iz udomiteljske obitelji pa joj je bila potrebna dodatna potpora i skrb, što joj nisu pružili. Učestalo su je tjelesno kažnjavali šibom i šamarima, ostavljali je noću samu u dnevnom boravku. Djevojčica je zbog toga bila u strahu i tužna. Okrivljena majka se tereti i za događaj 31. ožujka 2021. kad je snažno odgurnula djevojčicu koja je pri padu udarila zatiljkom glave i izgubila svijest. Zbog ozljeda mozga djevojčica je umrla nakon 4 dana. 

 

Okrivljenik je prije osuđivan i prekršajno kažnjavan (prekršaji iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji). U prekršajnom postupku izrečena mu je zabrana približavanja žrtvi nasilja obitelji.  Sve navedeno predstavlja okolnosti koje upućuju na postojanje konkretne i razborito predvidive opasnosti od ponavljanja djela. Za sada se jedino s mjerom istražnog zatvora kao krajnjom i najstrožom mjerom može s uspjehom otkloniti ta opasnost. Primjena mjere istražnog zatvora protiv okrivljenika razmjerna je postizanju opravdanog cilja s obzirom na to da zahtjevi javnog interesa i očuvanja sigurnosti protežu nad pravom okrivljenika na slobodu. S obzirom na kaznena djela za koja se tereti prema zakonu istražni zatvor okrivljeniku najdulje može trajati do 1. listopada 2021. 

 

Detaljnije na poveznici: