Visoki kazneni sud postrožio kaznu optuženiku za kazneno djelo ubojstva

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske je donio presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i preinačio u odluci o kazni presudu Županijskog suda u Zagrebu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za kazneno djelo ubojstva. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik nalazi od 20. ožujka 2020.

Optuženik je osuđen zbog ubojstva muškarca koji je bio u ljubavnoj vezi s optuženikovim bivšim partnerom. Detaljno je isplanirao i dogovorio susret s žrtvom na nasipu rijeke. Po dolasku žrtve došlo je do prepirke. Optuženik je oštricom noža ili sličnog sredstva žrtvu uboo u trbuh. Potom je žrtvu bacio u obližnju rijeku i ostavio. Žrtva je preminula u rijeci od zadobivene osobito teške tjelesne ozljede kao i od utapanja. Optuženik je nastojao uništiti i sakriti tragove zločina. Tijelo žrtve je pronađeno nakon tri tjedna u koritu rijeke.

Prvostupanjskom je presudom optuženik osuđen na kaznu zatvora 12 (dvanaest) godina. Visoki kazneni sud je preinačio u odluci o kazni prvostupanjsku presudu i optuženika osudio na kaznu zatvora 14 (četrnaest) godina.

Visoki kazneni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora. Pravilno je olakotnim cijenjena optuženikova životna dob (u vrijeme izvršenja dijela imao je 18 i pol godina) te prijašnja kaznena neosuđivanost. Bio je smanjeno ubrojiv u vrijeme počinjenja kaznenog djela. To je utjecalo na smanjenje vladanja vlastitom voljom i smanjenje shvaćanja značenja djela. Međutim, prvostupanjski sud nije dovoljno cijenio otegotne okolnosti pa tako izraženu upornost, visoki stupanj kriminalne volje te pomno planiranje radnji pripremanja djela. Žrtva je usmrćena na bezobziran i bešćutan način jer je optuženik ranjenu, ali živu bacio u rijeku. Temperatura rijeke je niska u to vrijeme godine, poglavito noću. Bacio je u rijeku i žrtvin novčanik s osobnim dokumentima. S mjesta događaja je uzeo žrtvin mobitel i isključio signal. Mobitel je u drugom gradu bacio u rijeku. Uništenjem i skrivanjem tragova zločina nastojao je otežati utvrđivanje žrtvinog identiteta i otkrivanje kaznenog djela i počinitelja. Bio je vođen osjećajima ljubomore i povrijeđenosti. Žrtvu je vidio kao prepreku u ponovnom uspostavljanju ljubavne veze sa svojim bivšim partnerom. Kod optuženika su izostale bilo kakve emocije prema žrtvi koja je također bila mlada osoba u dobi 20 godina.

Postrožena kazna primjerena je ličnosti optuženika i počinjenom djelu. Takva je kazna pogodna za ostvarenje svrhe kažnjavanja i izražavanja društvene osude zbog počinjenog kaznenog djela. Kazna treba utjecati na optuženika, ali i na sve druge da ne čine kaznena djela. Ujedno će utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno.

 

Detaljnije na poveznici: