Djelatnost Odjela za podršku žrtvama i svjedocima

Službenici zaposleni u odjelu za podršku žrtvama i svjedocima pružaju podršku žrtvama, oštećenicima i svjedocima, kao i članovima njihove obitelji u fazi istrage, svim fazama kaznenog i prekršajnog postupka, te žrtvama upućenim od strane policije, a prije pokretanja istražnog postupka.

Poslovi podrške žrtvama, oštećenicima i svjedocima obuhvaćaju:
- pružanje informacija o pravima žrtava i oštećenika u kaznenom postupku,
- pružanje praktičnih informacija i osiguranje praktične pomoći u snalaženju u zgradi suda,
- upućivanje na specijalizirane institucije ovisno o potrebama žrtava, oštećenika i svjedoka i osoba u njihovoj pratnji (članova obitelji),
- pružanje emocionalne podrške,
- posredovanje u kontaktu sa službenicima suda,
- pomoć u organizaciji dolaska na sud žrtvama i svjedocima u predmetima ratnih zločina.

Važno je napomenuti da službenici za podršku kao i volonteri ne daju pravne savjete, niti provode psihološko savjetovanje ili psihoterapiju, ne razgovaraju o sadržaju iskaza svjedoka ili oštećenika. Službenici Odjela ne pružaju podršku maloljetnim žrtvama, oštećenicima ili svjedocima, za to je zadužen stručni suradnik/socijalni pedagog, zaposlenik suda.

Uz službenike Odjela za podršku na sudovima podršku pružaju i volonteri, osobe koje odvajaju svoje slobodno vrijeme kako bi pomogli drugima. Ukoliko želite volontirati, popunite obrazac i pošaljite ga na adresu istaknutu u obrascu.

Već od trenutka primanja poziva žrtve, oštećenici i svjedoci mogu se obratiti djelatnicima Odjela putem telefona, e-maila ili osobno na adresi:

Odjel za podršku žrtvama i svjedocima
Županijski sud u Vukovaru
Županijska 33
32000 Vukovar
Tel. +385 (0)32 452 529
Fax. +385 (0)32 452 513
e-mail: podrska-svjedocima-vu@pravosudje.hr