Podrška svjedocima i žrtvama

Odjel za podršku žrtvama i svjedocima

Od 01. svibnja 2008. godine na Županijskom sudu u Zadru započeo je sa radom Odjel za podršku svjedocima i žrtvama kao rezultat zajedničkog pilot projekta Ministarstva pravosuđa i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj.

Službenice Odjela pružaju podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela na Županijskom i Općinskom sudu u Zadru,  te žrtvama obiteljskog nasilja pozvanim svjedočiti u prekršajnim postupcima.

 

Kontakti

Županijski sud u Zadru
Odjel za podršku žrtvama i svjedocima

Borelli 9

23000 Zadar

Tel. +385 23 203 640
Fax +385 23 203 641

 e-mail: podrska-svjedocima@pravosudje.hr 

Dragana Marina, voditeljica Odjela

dragana.marina@zszd.pravosudje.hr

 

Karmela Marić, administrativni referent

Karmela.maric@zszd.pravosudje.hr

 

 

Podrška žrtvama i svjedocima - zadaće

Zadaće Odjela

Poslovi podrške žrtvama i svjedocima i članovima njihovih obitelji obuhvaćaju:
1.    Pružanje emocionalne podrške
2.    Pružanje općih procesnih informacija o pravima žrtava i svjedoka u kaznenom postupku te informacije o tijeku kaznenog i prekršajnog postupka
3.  Dostava podataka u svrhu izrade pojedinačne procijene potreba žrtve

4. Pružanje tehničkih i praktičnih informacija i osiguranje praktične pomoći u snalaženju u zgradi suda
5.    Upućivanje na specijalizirane institucije ovisno o potrebama žrtava i svjedoka i osoba u njihovoj pratnji ( članova obitelji, skrbnika)
6.    Posredovanje u kontaktu sa službenicima suda

 
Podrška se pruža žrtvama i svjedocima prije, tijekom i nakon dolaska na sud. Već od trenutka prijave kaznenog djela  žrtve i svjedoci se mogu obratiti službenicima Odjela putem telefona, elektronskom poštom ili osobno. Prilikom dolaska na sud službenice Odjela dočekati će žrtve i svjedoke,  smjestiti ih u posebnu čekaonicu namijenjenu isključivo njima, uputiti ih u njihova prava i objasniti im tijek sudskog postupka. Ukoliko je potrebno službenici Odjela mogu biti u sudnici sa svjedokom ili žrtvom tijekom davanja iskaza. Po završetku suđenja službenice Odjela upućuju žrtve i svjedoke na specijalizirane institucije i nevladine organizacije koje će im pružiti stručnu pomoć– besplatna pravna pomoć, psihološko savjetovanje . . .

 

Na ovom linku možete pronaći detaljnije informacije o pravima žrtava i svjedoka te više o sustavu podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj:

 

https://mpu.gov.hr/iz-pravosudnog-sustava-6372/podrska-zrtvama-i-svjedocima/korisne-informacije-za-zrtve/o-pravima-zrtava/prava-svih-zrtava-24937/24937

 

Volonitrajte u Odjelu

Obrazac za prijavu volontera

Popunjeni obrazac za prijavu poslati na e-mail: podrska-svjedocima@pravosudje.hr