Odjel za podršku žrtvama i svjedocima

Službenici zaposleni u odjelu za podršku žrtvama i svjedocima pružaju podršku žrtvama, oštećenicima i svjedocima, kao i članovima njihove obitelji u fazi istrage, svim fazama kaznenog i prekršajnog postupka, te žrtvama upućenim od strane policije, a prije pokretanja istražnog postupka.

Poslovi podrške žrtvama, oštećenicima i svjedocima obuhvaćaju:

  • pružanje općih informacija o pravima žrtava i svjedoka o prethodnom, kaznenom i prekršajnom postupku, u skladu s odredbama posebnih propisa

  • upućivanje na specijalizirane institucije ovisno o potrebama žrtava, oštećenika i svjedoka i osoba u njihovoj pratnji (članova obitelji)

  • pružanje emocionalne podrške prije, tijekom i nakon postupka

  • posredovanje u kontaktu sa službenicima suda

  • pomoć u organizaciji dolaska na sud žrtvama i svjedocima u predmetima ratnih zločina

Važno je napomenuti da službenici za podršku ne daju pravne savjete, ne provode psihološko savjetovanje ili psihoterapiju, ne razgovaraju o sadržaju iskaza svjedoka ili oštećenika.

Službenici Odjela ne pružaju podršku maloljetnim žrtvama, oštećenicima ili svjedocima, za to je zadužen stručni suradnik/socijalni pedagog, zaposlenik suda.

Već od trenutka primanja poziva žrtve, oštećenici i svjedoci mogu se obratiti djelatnicima Odjela putem telefona, e-maila ili osobno na adresi uz prethodnu najavu:


 

Odjel za podršku žrtvama i svjedocima

Općinski sud u Splitu

Ulica Ivana Gundulića 27

21000 Split

Tel: +385 (0)21 755651

E-mail: podrska-svjedocima-osst@pravosudje.hr