Povijest suda i drugo

Općinski sud u Gospiću smještan je u zgradi pravosudnih institucija na adresi Trg Alojzija Stepinca 3 Gospić. U istoj zgradi nalazi se i Županijski sud u Karlovcu, Stalna služba u Gospiću i Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću.

Zakonom o područjima i sjedištima sudova ("Narodne novine" broj 67/18) ustanovljuju se Općinski, Županijski, Trgovački i Upravni sudovi i utvrđuje njihovo sjedište i područje nadležnosti.

Zakonom su određena sjedište i područje nadležnosti Županijskih i Općinskih sudova te je sukladno navedenom Županijski sud u Karlovcu nadležan za područja Općinski sudova u Karlovcu, Ogulinu i Gospiću, a Općinski sud u Gospiću za području Općina Gračac, Karlobag, Lovinac, Perušić, Donji Lapac, Plitvička jezera, Udbina, Brinje i Vrhovine i gradova Gospić i Otočac.

GRAD GOSPIĆ

Grad  Gospić je grad u središnjem dijelu Like, smješten na ocjeditoj zaravni uz rijeku Novčicu. Prostire se na površini od 967 km2, dimenzija cca 42 km, u pravcu jugoistok-sjeverozapad i cca 33 km u pravcu sjeveroistok-jugozapad.

Usred Ličkog polja, jednog od najvećih kraških polja u Hrvatskoj, na nadmorskoj visini od 562 m nad morem, na raskrsnici puteva i na obalama triju rijeka: Like, Novčice i Bogdanice, smješten je grad Gospić, koji je, kako se pretpostavlja dobio ime od latinske riječi "hospitium" što znači konačište, svratište.

Dan grada Gospića je 22. srpnja, Blagdan sv. Marije Magdalene i obilježava se svečano.

Prema  popisu stanovništva iz 2011. grad Gospić ima 12.745 stanovnika na površini od 947 km2, što predstavlja 25,03% od ukupnog broja stanovnika Ličko senjske županije odnosno 0,30% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća  naseljenosti u Gospiću je 13 stanovnika/km2.